Τρέχον Έκθεμα

Τρέχον Έκθεμα

Η μορφή της οικοδέσποινας Αμαζόνας, προσωποποίησης και συμβόλου της Σμύρνης διαχρονικά, συμπληρώνει το έκθεμα και ζωντανεύει για τον επισκέπτη μια γραμμική εξιστόρηση των γεγονότων. 

Τονίζονται οι διαφορετικές στιγμές διαμόρφωσης της πόλης, οι πολιτικοί σταθμοί αλλά και οι μεγάλες πολιτισμικές τομές, όπως η επικράτηση των Ιώνων, η εδραίωση του Χριστιανισμού και η αναγέννηση της πόλης στην οθωμανική περίοδο.

 

3000 π.Χ.

Πρώτα σημάδια κατοίκησης στο Tepekule, Bayraklı

Η περιοχή της Σμύρνης υπήρξε ένα από τα παλαιότερα σημεία κατοίκησης της Μεσογείου. Η εξαιρετική θέση της ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολία, το μεγάλο φυσικό λιμάνι της και οι γύρω χερσαίοι δρόμοι που ενώνουν τη Σμύρνη με το εσωτερικό της Μικράς Ασίας, την ανέδειξαν σε σημαντικό εμπορικό κέντρο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της.
Τα πρώτα αρχαιολογικά κατάλοιπα εντοπίζονται στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000 π.Χ.) στο βορειοανατολικό μέρος του κόλπου της Σμύρνης, σε χαμηλό λόφο στη θέση Tepekule στη σημερινή συνοικία Bayraklı, περίπου 4 χλμ. βόρεια από το κέντρο της σύγχρονης πόλης της Σμύρνης (Izmir).
Οι κάτοικοι της περιόδου αυτής ίσως ήταν Λέλεγες, προελληνικό φύλο εγκατεστημένο σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικού και νησιωτικού ελλαδικού χώρου. Η Σμύρνη της Εποχής του Χαλκού ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη και ο πολιτισμός της θύμιζε αυτόν της σύγχρονης γειτονικής Τροίας με την οποία πρέπει να διατηρούσε στενές σχέσεις.

Ψηφιακό Μουσείο: «Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου»

Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset