Α’ Ενότητα: Γνωριμία με τη Σμύρνη στο χώρο και στο χρόνο

Α0. Είσοδος – Υποδοχή

Κατά την υποδοχή των επισκεπτών συνδυάζεται η προβολή τεκμηρίων με την εικονική πλοήγηση στο χώρο και την ανάγνωση μικρών κειμένων σχετικά με το Μουσείο και τη δημιουργία του.
Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τη δημιουργία του Μουσείου, τους συντελεστές, τη χρηματοδότηση, τους όρους λειτουργίας, καθώς και τις δυνατότητες προσφοράς υλικού και πληροφοριών από μέρους των πολιτών.
Στον ίδιο χώρο προβάλλονται εικόνες από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στην έκθεση και να πάρει μία «γεύση» από την εμπειρία που θα έχει περπατώντας στο Μουσείο.

A01. Εξέλιξη της Περιοχής και της Πόλης της Σμύρνης

Το πρώτο έκθεμα αποσκοπεί να εντάξει τη Σμύρνη στο γεωγραφικό χώρο, αλλά και να την προσδιορίσει ως τόπο στις ποικίλες εξαρτήσεις του από την πολιτική, την οικονομία, τα δίκτυα και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Αποτελείται από δυο εφαρμογές, τη μία διαδραστική και την άλλη γραμμική. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να οργανώσει την αναδρομή στην ιστορία της Σμύρνης και της περιοχής της επιλέγοντας χρονική περίοδο ή γεγονότα που αντιστοιχούν σε εικόνες και πληροφορίες για σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της

Α02. Η Ιστορία της Σμύρνης διαμέσου των Αιώνων. Το Ταξίδι της Αμαζόνας

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ιστορίας της Σμύρνης προβάλλονται σε χρονολογική σειρά με σύντομα κείμενα, εικόνα και ήχο. Αφηγητής και οδηγός μας είναι η Αμαζόνα Σμύρνα, μυθικό σύμβολο της πόλης.
Η χρονολογική δομή και η δυνατότητα επιλεκτικής ανάγνωσης δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκομίσει μια συνολική εικόνα για την ιστορία της πόλης αλλά και να επιμείνει σε συγκεκριμένα γεγονότα σε σχέση με το προηγούμενο έκθεμα και τις προσωπικές του ανησυχίες.