Δ’ Ενότητα: Δράσεις Δημόσιας Ιστορίας

Δ01. Βιογραφίες

Άνθρωποι που επηρέασαν με τη δράση τους ή τίμησαν με την παρουσία τους τη Νέα Σμύρνη, που εμπνεύστηκαν από αυτήν και άφησαν το ίχνος τους, έχουν τη θέση τους σε αυτό το έργο. Βίντεο με φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό παρουσιάζουν σύντομες βιογραφίες σημαντικών ανθρώπων που ευεργέτησαν την πόλη, έζησαν ή έδρασαν σε αυτήν. Οι βιογραφίες αφορούν προσωπικότητες από τους χώρους της κοινωνικής αλληλεγγύης, των επιστημών, της οικονομίας, της διοίκησης, της παιδείας, της πίστης, του αθλητισμού, της τέχνης, του αγώνα για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και άλλων πεδίων δραστηριότητας στην πόλη.

Δ02. Οι κάτοικοι της πόλης εκθέτουν

Η συλλογή τεκμηρίων για τη Σμύρνη και τη Νέα Σμύρνη μόλις ξεκίνησε. Ο δημότης, ο πολίτης, ο επισκέπτης του Μουσείου μπορεί να συμβάλει στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων του δημιουργώντας τη δική του ψηφιακή συλλογή στο μουσείο.
Τα τεκμήρια που φυλάσσονται σε προσωπικά και οικογενειακά αρχεία ή συλλογές μπορούν, μέσω της ψηφιοποίησης και της κατάθεσης των ψηφιακών αντιγράφων τους στο Μουσείο, να γίνουν αντικείμενο μιας ιδιαίτερης έκθεσης ορατής σε χιλιάδες επισκέπτες.
Το «έκθεμα» βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη, λειτουργεί ως πρόγραμμα δημόσιας ιστορίας και μνήμης και τροφοδοτεί νέες παραγωγές, εκπαιδευτικά προγράμματα και μελέτες του Μουσείου.

Δ03. Το μέλλον της πόλης

Τι σημαίνει αυτή η πόλη για τους κατοίκους της; Πώς θα είναι στο μέλλον; Ποια διαδρομή ακολουθεί και ποια κατεύθυνση θα πάρει στο αύριο;
Μαθητές του σήμερα μιλάνε για την Νέα Σμύρνη και το όραμα που έχουν για την πόλη. Πώς βλέπουν την πόλη, την ιστορία της, τον καθημερινό της πολιτισμό και τη σχέση τους μαζί της για το μέλλον.
Η ιστορία της πόλης καθρεπτίζεται στα πρόσωπα των εφήβων της.